CITIZENNE VERBINDT #thefutureistogether #tousensemble
Omstaanderstraining
Rollen en Functies
-
Laboratorium rol: Uit onderzoek is gebleken dat hoe hoger het aantal passieve omstaanders hoe kleiner de kans dat mensen tussenbeide komen en een slachtoffer in een kritieke situatie helpen. Een omstaanderstraining laat zien dat het ook anders kan. Een omstaanderstraining maakt duidelijk dat je door wél te reageren wel degelijk een verschil maakt. Je zorgt ervoor dat het mikpunt zich niet alleen voelt en helpt om de situatie te stoppen of vermijdt dat het erger wordt. Je laat zien dat je discriminatie, racisme en ongepast gedrag niet goedkeurt en draagt zo bij aan sociale verandering.
-
Kritische rol: Een omstaanderstraining laat zien dat iedereen vanuit zijn eigen perspectief naar de wereld kijkt. Soms geheel onbewust van eigen privileges en dus van problemen waar hele bevolkingsgroepen dagelijks mee te kampen hebben. Het laat ook zien dat een reactie dat soms wordt gezien als overreageren het gevolg kan zijn van micro-agressie.
-
Leerfunctie: In een omstaanderstraining krijgen deelnemers cruciale informatie over grensoverschrijdend gedrag, privileges, het omstaanderseffect, micro-agressie, ... . Ze leren hoe ze discriminatiee en racisme kunnen herkennen in de maatschappij en in zichzelf. Ze leren ook 5 manieren om te reageren wanneer ze getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag.
WAT
Hoe reageer je op discriminerende of racistische uitspraken bij familie of vrienden, op de werkvloer, op straat of op de tram … ? Wanneer is gedrag (seksueel) grensoverschrijdend? En wat is micro-agressie?
Dat en nog veel meer leren de deelnemers aan een omstaanderstraining.
De training bestaat uit twee halve dagdelen en gaat in op verschillende contexten (werkomgeving, familierelaties, …). De focus ligt op discriminerende en racistische uitspraken en gedrag, vanuit alle discriminatiegronden (afkomst, handicap, geloof, seksuele geaardheid, leeftijd, …).
Sessie 1:
De eerste sessie heeft 2 doelen:
-
grensoverschrijdend gedrag leren (h)erkennen, je eigen referentiekader en onbewuste vooroordelen onderzoeken
-
leren reageren in situaties van grensoverschrijdend gedrag
Sessie 2:
Tijdens de vervolgsessie worden ervaringen uitgewisseld en is er ruimte om voorbeelden te bespreken en uit te oefenen.
WAAROM
Vaak zijn mensen het niet eens met wat er gebeurt of met wat er gezegd wordt en toch … reageren ze vaak niet. Omdat ze perplex staan, niet weten wat ze moet zeggen of hoe. Of misschien zijn ze bang voor de gevolgen of om te overdrijven?
Uit onderzoek is gebleken dat ons verantwoordelijkheidsgevoel afneemt in groep. Hoe meer mensen getuige zijn van een voorval, hoe kleiner de kans dat iemand ingrijpt. Maar zodra één persoon wél helpt, ontstaat een tweede groep waar andere passanten zich bij zullen aansluiten. Volgens onderzoek van socioloog Peter Ejbye-Ernst, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat ingrijpen effectief kan helpen. “In zes op de tien gevallen slagen omstanders erin een conflict te stoppen of erger te voorkomen”, zegt Ejbye-Ernst. “De kans dat een conflict blijft duren, is twee keer kleiner nadat iemand zich ermee heeft bemoeid.

