CITIZENNE VERBINDT #thefutureistogether #tousensemble
Cultuur in Brussel
Rollen en Functies
-
Verbindende rol: Met verrassende methodieken of via het samen maken van kunst laten we mensen in gesprek gaan en uitwisselen met elkaar. We geven iedereen tijd en ruimte om te praten. We werken samen met partners en verbreden zo het netwerk van onze deelnemers.
-
Kritische rol: We spelen in op de actualiteit en wat belangrijk is in Brussel en de wereld. Na het bezoek aan een expo of het bekijken van een documentaire nemen we de tijd om samen te reflecteren. We zetten specifieke werkvormen in om die uitwisseling te stimuleren, te prikkelen en te verrijken. We leggen ook steeds de link met de eigen levenssfeer en de bredere samenleving.
-
Leerfunctie: Deelnemers verhogen hun kennis door de gids die ons rondleidt op de expo, de content van een documentaire, .... Daarnaast leren ze ook van elkaar. Door de rijke uitwisseling verkennen ze nieuwe perspectieven en andere manieren van kijken. Ze leren zich ook uit te spreken en hun gedachten te formuleren.
Door zelf kunst te maken leren ze onder meer associëren en experimenteren. Ze leren verbeelden en keuzes maken. -
Cultuurfunctie: Cultuur als centrale spil in de methodiek. We pikken in op het culturele aanbod van Brussel. We leiden toe naar heel uiteenlopende culturele plekken, mede dankzij de Paspartoekaart.
-
Gemeenschapsvormende functie: Door onze communicatie te diversifiëren en dankzij verschillende samenwerkingen met partners zorgen we er telkens voor dat we met een diverse groep Brusselaars op stap gaan. We dragen zorg voor het publiek dat ons al kent, maar gaan ook actief op zoek naar nieuwe verbindingen, nieuwe ontmoetingen. We doen extra inspanningen voor mensen die drempels ervaren om te participeren.
Citizenne neemt groepen mee op pad door cultureel Brussel.
Met 'Op zwier' maakt onze educatieve medewerker een selectie uit het rijke aanbod van tentoonstellingen. Voor de rondleiding neemt ze een gids onder de arm en na het bezoek creëert ze een ontspannen sfeer om na te praten, zelf iets te maken, bij te leren, ....
Met 'Docu & debat' tonen we steengoeie documentaires, gevolgd door een rijke uitwisseling.
Elke activiteit kan je zien als een soort van drieluik:
-
Samen ontbijten of lunchen
-
Een expo of docu die inspireert
-
Een boeiend nagesprek dat aanspoort tot uitwisseling, het verkennen van diverse perspectieven en een kritische blik
En dit met de nadruk op samen, ontmoeting en uitwisseling.
Onze ervaring leert: samen proeven van cultuur smaakt nog beter en verruimt onze blik op de wereld.
Wanneer een activiteit het label 'Nederlands een kans' draagt, nodigen we expliciet deelnemers uit die hun Nederlands willen oefenen. We werken hiervoor samen met het Huis van het Nederlands.















Een project dat uitnodigt om anders te kijken naar de wereld. Vanuit verwondering en gevoel voor schoonheid. Met als inspiratiebron dichteres Shilimeza Prins en haar talrijke schatten.
De "Prins collectie” bestaat uit een selectie van 7 objecten. Op basis van deze schatten gaat Citizenne in gesprek met groepen over onze manier van kijken. Over de manier waarop elk van ons naar de wereld kijkt.
Onder begeleiding van een kunstenaar bij Muse creëren we vervolgens samen iets nieuws. Wat ontstaat wordt toegevoegd aan de Prins collectie.
Shilemeza Prins is een Brusselse dichteres met Zuid-Afrikaanse roots. Bijna dagelijks trekt ze naar het Vossenplein op zoek naar objecten die spreken. Objecten die an sich geen materiële waarde hebben maar wel ooit waardevol waren voor iemand. Objecten die ooit met zorg zijn gemaakt en bewaard. Vakantiefoto’s van een gezin, liefdesbrieven, een trompet, …
Shilemeza kijkt naar de wereld vol liefde en nieuwsgierigheid en vindt schoonheid in heel wat dingen. Met haar verzameling wil ze uitnodigen om anders te kijken. “Als je je ogen opentrekt en er voor open staat is er zo veel schoonheid.”
Op basis van Shilemeza’s schatten gaat Citizenne in gesprek met groepen over onze manier van kijken. Shilemeza’s objecten spreken en vertellen een verhaal. Het mooie is dat dat dat meer dan 1 boodschap kan zijn. Iedereen kan er iets anders in zien. Een trompet zonder toetsen bijvoorbeeld wordt ineens een metafoor voor iets anders: “Ik maak veel lawaai en niemand hoort mij.”
En zo vertellen de objecten misschien ook iets over onszelf. Over de manier waarop elk van ons naar de wereld kijkt. Wat is van waarde voor mij en hoe kan ik daar meer ruimte voor creëren en dat koesteren.
onder begeleiding van een kunstenaar bij Muse creëren we vervolgens samen iets nieuws. Wat ontstaat wordt toegevoegd aan de Prins collectie.











