top of page

Buurtkeuken in Laken en Schaarbeek

Rollen en Functies  

  • Verbindende rol: We bieden letterlijk en figuurlijk ruimte aan waarin verschillende groepen, vrijwilligers en buurtbewoners samen komen, elkaar ontmoeten, verbinden met elkaar en van elkaar leren.

  • Kritische rol: Deelnemers denken na over een duurzamere manier van eten (veggie, verse groenten moestuin, zero waste) maar ook over solidariteit (solidaire prijs voor wie het moeilijk heeft)

  • Leerfunctie: Citizenne ontwerpt een leercontext waarin deelnemers bewuster leren consumeren en eten. Via sociaal-culturele methodieken krijgen ze ook de mogelijkheid om hun talenten te delen met elkaar. Zo leren ze van en met elkaar Nederlands, breien, koken, ... 

  • Gemeenschapsvormende functie: In de buurtkeuken vormt zich een gemeenschap - waar mensen graag bijhoren – en die tegelijk een learning community is. Er ontstaat als het ware een urban family/netwerk die er wekelijks voor elkaar zijn en bondgenoten worden. 

  • Maatschappelijke bewegingsfunctie: Alles wordt steeds duurder. Steeds meer mensen bevinden zich in precaire situaties en raken geïsoleerd. De buurtkeuken biedt een alternatief: samen betaalbaar en gezond eten. Het individueel belang wordt hier overstegen en deze kwestie tot een publieke zaak gemaakt door mensen die drempels ervaren in het laten horen van hun stem en ongelijke toegang hebben tot hun rechten.  

Een warme plek creëren voor de buurtbewoners, waar je samen kookt en eet. Waar je met elkaar babbelt, plezier maakt, iets leert en je buren beter leert kennen. Dat is het idee achter de buurtkeuken. 
De buurtkeuken heeft de ambitie om gezond, lokaal en duurzaam te koken. En dit voor een klein budget.
De buurtkeuken vertrekt vanuit de goesting en expertise van de buurtbewoners.
Daarnaast plannen we regelmatig een workshop: van breien tot moestuinieren. Van natuurlijke cosmetica tot zero waste.

De buurtkeuken van Schaarbeek opent wekelijks haar deuren op vrijdag.

De buurtkeuken van Laken sloot eind juni 2024 haar deuren wegens de verbouwing van GC Nekkersdal.
Gedurende 2 jaar kookten meer dan 15 vrijwilligers elke dinsdag met liefde in de buurtkeuken NicNac Solidair in Laken
De buurtkeuken werd veel meer dan een plek waar wekelijks een 50-tal mensen kwamen lunchen. 

  • Het werd een netwerk van vrijwilligers die leren over gezond leven, duurzaamheid en mentaal welzijn.

  • Het werd een plek waar mensen even op adem komen omdat ze vb. geen vaste woonplaats hebben.

  • Het werd één grote familie waar solidariteit op nummer 1 staat.

De Buurtkeuken is gegroeid uit de Stadsacademie en vervangt deze.

INTERVIEW met Fatima Bouchatoui, educatief medewerker bij Avansa Citizenne en samen met GC Nekkersdal trekker van de Stadsacademie in Laken.

 

"Education is the most powerful weapon to change the world, zei Nelson Mandela. Dat is ook mijn motto."

De Stadsacademie van Laken is een plek waar buurtbewoners samenkomen en leren over thema's die voor hen belangrijk zijn. De grootste doelgroep zijn vrouwen met een migratieachtergrond. Fatima Bouchatoui vertelt enthousiast over hun project: "Onze deelnemers hebben vaak leerdrempels op niveau van taal en geletterdheid. Hierdoor vallen ze uit de boot in het reguliere aanbod. Twee keer per week komen we samen. Op dinsdag koken we een gezonde maaltijd in onze buurtkeuken NicNac Solidaire in GC Nekkersdal. Iedereen die in de omgeving woont of werkt kan komen lunchen en naar eigen vermogen betalen. Om elf uur hebben we een educatief moment rond fysieke gezondheid. Op donderdag ontbijten we samen en werken we met een coach rond mentale gezondheid."

 

"Mama's staan in voor de opvoeding, waardoor we ook hun gezinnen bereiken."

 Mama's zijn changemakers. Ze kunnen gewoontes en overtuigingen binnen hun gezin veranderen. Die krijgen hun kinderen mee en geven ze op hun beurt door. Dit rimpeleffect maakt werken met mama's zo belangrijk. "Het sociaal netwerk van veel deelnemers is beperkt. De Stadsacademie is hun tweede thuis waar ze openlijk van gedachten kunnen wisselen, ook rond taboes. Ervaren dat anderen hetzelfde meemaken, kan deugd doen. Gedeeld leed is half leed", vertelt Fatima.

 

"Onze buurtkeuken draait rond gezonde voeding, korte keten, seizoensgroenten, bio, veggie en food waste."

Mensen die niet zo gezond eten door moeilijke levensomstandigheden, leren hier al doende hoe het anders kan. "Veggie koken is bijvoorbeeld niet gewoon vlees weglaten, maar echt smaakvolle maaltijden bereiden", legt Fatima uit. "Vandaag vertelde een voedingsexperte tijdens het educatief moment over de witte boosdoeners: suiker, melk, zout, bloem. We maakten volkoren couscous zonder vlees en bakten wafels met boekweit en hazelnootmelk."

 

"We nodigen in samenspraak met de groep regelmatig buurtvzw's uit. Op die manier leert iedereen andere verenigingen kennen. De ene keer gaat het over moestuinen, de andere keer wordt er Turks of Palestijns gekookt. We doen ook beroep op de talenten van onze deelnemers zelf. Zo wil iemand breiles geven en ondertussen Nederlandse woordjes aanleren."

 

"Sociaal werk draagt bij tot het bruto nationaal geluk."

 Elke donderdag leren 50 vrouwen samen met een coach over de geheimen van gelukkig zijn, ouderschapsburn-out, geweldloze communicatie, enz. Vrouwen geven aan dat ze zonder deze bijeenkomsten in een depressie waren beland. Door preventief te werken, kan de druk op de gezondheidszorg duidelijk verlaagd worden. "Ik geloof in de veerkracht van mensen en in een gelijkwaardige samenleving", zegt Fatima. "Maar daar moet elke dag hard aan gewerkt worden. Ik draag graag mijn steentje bij."  

 

"Tijdens een opdracht tekenden de deelnemers hun levenslijn uit. Iemand zette de Stadsacademie bij haar hoogtepunten, door de vooruitgang die ze hier boekt. Een mooi compliment."

bottom of page