CITIZENNE VERBINDT #thefutureistogether #tousensemble
Brussels City Waves
Rollen en Functies
-
Verbindende rol: Brusselaars gaan in gesprek met elkaar over solidariteit. Solidariteit is iets wat begin daar waar je woont, daar waar je je kan verbinden met anderen. Brusselaars die elkaar nog niet kennen nemen plaats aan tafel voor een gesprek dat begint met samen borduren/vorm geven aan een nieuwe wave van solidariteit.
-
Gemeenschapsvormende functie: In onze missie staat letterlijk: Citizenne bouwt aan een solidair en leren Brussel. Door mensen samen te laten werken, ruimte te geven om samen te werken aan iets ‘moois’, aan iets wat hun prikkelt, geeft positieve energie. De mensen voelen verbondenheid omdat de ‘vlag’ heel Brussel doorkruist en veel handen werken eraan mee en ook dat ze de groei van de vlag kunnen volgen. Het is een soort knooppuntmoment waar diverse mensen elkaar ontmoeten en uitwisselen. Ideeën worden uitgewisseld, mensen leren van elkaar.
-
Cultuurfunctie: Deelnemers geven mee expressie aan de nood voor meer solidariteit. Deelnemers voelen de kracht en verbondenheid door een ‘steekje’ bij te dragen aan de Waves. Iedereen kan meewerken zowel mensen die al kunnen borduren, maar ook mensen die nog nooit een naald hebben vastgehouden leren ter plaatse borduren. Ze voelen zich heel erg betrokken omdat ze samen creëren. Ondertussen is er tijd en ruimte om uit te wisselen.

Brussels City Waves is een "Community art project" van FZO-VL (Federatie van zelforganisaties in Vlaanderen) in samenwerking met Citizenne en kunstenares Suzanne Groothuis. Solidariteit met een kleine s, daar gaan we voor.
Verbinding in de Brusselse diversiteit: een uitdaging
Met meer dan 180 nationaliteiten en ruim 100 talen is Brussel een smeltkroes van diversiteit. Deze bruisende metropool biedt een schat aan culturele invloeden. Tegelijkertijd maken de drukte en anonimiteit het soms lastig om échte connecties te leggen met onze buren. Dat gebrek aan verbondenheid kan leiden tot eenzaamheid, vooral onder degenen die wat extra kwetsbaar zijn. De voorbije pandemie en huidige economische onzekerheid maken het er niet beter op. Steeds meer mensen hebben externe hulp nodig die helaas niet altijd voorhanden is.
solidariteit met een kleine s
Brussels City Waves wil daar verandering in brengen door samen kunst te maken en het gesprek aan te gaan over solidariteit en samenhorigheid in Brussel. Wat betekent solidariteit eigenlijk? Waarom is het zo broodnodig? En belangrijker nog, hoe kunnen we het in onze stad laten bloeien?
In dit project draait het niet om abstracte ideeën, maar om betrokkenheid bij onze directe omgeving en dagelijkse gebeurtenissen. We willen praten over solidariteit in het dagelijks leven. Hoe kunnen we voor elkaar van betekenis zijn in kleine, alledaagse dingen zoals een fles melk lenen, gereedschap delen, een snelle boodschap voor iemand doen, of samen koken. Dat zijn de momenten waarop veel mensen nu nog in hun eentje ploeteren.
Kunst als toegangspoort tot verbinding
Samen borduren biedt de kans om op een positieve manier met elkaar in contact te komen. Door samen met mensen uit de buurt deel te nemen aan een creatief proces, bouwen de deelnemers nieuwe banden en connecties op. We moedigen hen aan om tijdens de activiteit met elkaar te babbelen. Zo wordt de drempel om elkaar daarna aan te spreken, om hulp te vragen of gewoon even hallo te zeggen, een stuk lager.
Brussels City Waves: samen creëren in jouw buurt
Brussels City Waves streek neer in Schaarbeek, Neder over Heembeek, Sint-Pieters-Woluwe, Anderlecht, Evere, Sint-Agatha-Berchem, Brussel en Laken, bij culturele organisaties of tijdens sociale activiteiten. Samen met anderen borduurden deelnemers er mee aan een vlag die zo steeds groter werd. Zo symboliseert de City Sound Wave-vlag de verschillende stemmen van onze stad en brengt ze samen tot een groots, divers maar toch samenhangend kunstwerk.








